De Vereniging Eigen Huis vreest dat gemeenten de OZB-tarieven flink gaan verhogen. De maximale stijging van het OZB-tarief wordt sinds 2008 niet meer door Den Haag geregeld.
Om gemeenten niet helemaal de vrije hand te geven is toen wel een aan de economische groei gekoppelde norm vastgesteld. Op basis van de destijds verwachte economische groei van 2 procent zouden de gemeenten de OZB-tarieven met maximaal 6 procent mogen verhogen.
De OZB-tarieven gingen in 2009 echter gemiddeld met 4,3 procent omhoog. En dat terwijl de economie met 4,8 procent kromp. De afgesproken systematiek werkt niet, zo concludeert de VEH. De belangenorganisatie vreest daarom dat de OZB in 2011 sterk zal stijgen. Om dat te voorkomen wil de vereniging van huiseigenaren dat de overheid de stijging van OZB vastlegt op de inflatie.
“In 2011 zijn de gemeenteraadsverkiezingen voorbij en zijn er nog maar weinig belemmeringen om de OZB sterk te verhogen”, licht de woordvoerder van VEH de zorgen toe. Daarbij kijkt de belangenorganisatie met veel zorg naar de stijgende kosten van lokale overheden. Die nemen volgens de VEH met name toe als gevolg van het nog steeds groeiende gemeentelijke ambtenarenapparaat.
“De vrees is dat de stijgende kosten hiervan worden betaald door de OZB te verhogen. Want dat is een van de weinige inkomstenbronnen waar zij zelf invloed op hebben”, zo stelt de VEH-woordvoerder.
Het rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben er bij de lokale overheden al op aangedrongen om plannen te maken voor bezuinigingen, zo stelt de VEH. De kosten zouden anders niet meer te dragen zijn. Vooral omdat als gevolg van de huidige economische crisis de inkomsten van gemeenten zullen dalen.
Maar bij de VEH is weinig vertrouwen in het vermogen van gemeenten om te schrappen in de eigen uitgaven. "Je ziet zelden dat er bij gemeenten na een begrotingsronde wordt bezuinigd. Lokale politici laten hun eigen projecten immers niet graag vallen. De oplossing van het probleem is dan algauw een verhoging van de OZB."
De VNG wijst alle kritiek van de VEH van de hand en stelt dat gemeenten heel goed in staat zijn om een sluitende begroting op te stellen. "Gemeenten zijn zeer wel in staat om op basis van de taken waar ze voor staan, uitgebalanceerde besluiten te nemen", stelt de VNG-woordvoerder. De organisatie benadrukt hierbij dat de lokale lasten de laatste jaren nauwelijks zijn gestegen. Bovendien maakt de OZB slechts 5 procent uit van de totale woonlasten.
Wel onderschrijft VNG de noodzaak voor gemeenten om op de kosten te besparen. "Het kabinet heeft twintig werkgroepen aan het werk gezet om bezuinigingen uit te werken. Dat zal mogelijk ook gevolgen hebben voor de gemeenten", stelt de woordvoerder.
Maar de Vereniging Eigen Huis loopt volgens de VNG een beetje op de zaken vooruit om nu al een stijging van de OZB te voorspellen voor 2011. "Dat weet je pas als de gemeenten voor dat jaar de begroting hebben vastgesteld."
Sterkste stijgers en dalers 2010
In 2010 stijgt de OZB in de Oude IJsselstreek het sterkst, zo blijkt uit onderzoek van VEH bij 102 gemeenten. Daar gaat de belasting op onroerend goed met 15 procent omhoog. Bolsward volgt met 13 procent en Ferwerderadiel met 8 procent. Gemiddeld gaat de OZB met 2 procent omhoog.
De OZB ging in de gemeente Utrecht het sterkst naar beneden. In 2010 betalen de woningeigenaren van de Domstad 5 procent minder belasting. Littenseradiel is de op één na sterkste daler. De gemeente brengt 4 procent minder OZB in rekening. Steenbergen is met 3 procent de op twee na sterkste daler.
De OZB bedraagt in 2010 gemiddeld 229,13 euro. Blaricum is van de onderzochte gemeenten met 735,62 goed voor de hoogste OZB. De gemeente wordt gevolgd door Laren en Arnhem die hun burgers per huishouden volgend jaar respectievelijk 450,06 euro en 372,24 euro in rekening brengen.
In de gemeenten Koggenland, Wervershoof en Huizen is de OZB het laagst. Lantarendrager Koggenland brengt huiseigenaren 86,85 in rekening. Wervershoof en Huizen zijn tevreden met respectievelijk 149,06 euro en 153 euro.